'50% volwassenen heeft te hoge bloeddruk'

Een onderzoek van de Universiteit Wageningen en Unilever wijst uit dat ongeveer de helft van de volwassenen in Nederland een te hoge bloeddruk heeft. Een vierde van deze groep mensen heeft zelfs een bloeddruk boven 140.

Vorige week bleek nog uit cijfers van het CBS dat 12 procent van de bevolking met een hoge bloeddruk kampt. Literatuuronderzoek laat nu volgens de onderzoekers zien dat dat percentage aanzienlijk hoger ligt. De meeste mensen zijn zich echter niet bewust van hun hoge bloeddruk en dat kan gevaarlijk zijn. Het kan namelijk hart- of herseninfarcten veroorzaken.

Onderzoeker dr. Thea Koning zegt: "Te veel zout eten, is een van de grootste oorzaken van een te hoge bloeddruk. Zout zit bijna overal in, van een boterham tot een mueslireep. Hoewel de aanbevolen hoeveelheid zout per dag 6 gram is, zitten we er met een gemiddelde van 10 gram per dag fors boven."

Het is niet geheel toevallig dat de resultaten nu naar buiten komen. Unilever heeft namelijk toestemming gekregen van de Europese Commissie om bloeddrukverlagende produkten op de markt te brengen. Het zal maandag in de vorm van een yoghurtdrankje worden gepresenteerd.