Geen bonussen bij overheidshulp aan banken

Banken en verzekeraars die bij de staat aankloppen voor hulp, mogen geen bonussen meer uitkeren. Dat heeft minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) vandaag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over de garantieplannen van het kabinet voor de financiële sector.

Bos, voor wie exorbitante bonussen in het bedrijfsleven al langer een doorn in het oog zijn, verwees naar Groot-Brittannië. Daar hoeven bestuurders van banken die geld van de staat krijgen dit jaar niet op een bonus te rekenen. "Goed voorbeeld doet volgen", zei Bos. "Als de overheid gaat meepraten over dit soort zaken, moet dat tot grote matiging leiden in het beloningsbeleid."

Het kabinet heeft twintig miljard euro beschikbaar voor financiële steun aan banken. Bedrijven die daar een beroep op willen doen, maar problemen hebben met bijvoorbeeld slechte leningen, moeten daar eerst iets aan doen voor ze geld krijgen, bijvoorbeeld door afboekingen door te voeren. "Er zal eerst schoon schip gemaakt moeten worden voor wij er kapitaal in steken", zei Bos.

Behalve de kapitaalinjectie van twintig miljard euro is het kabinet bereid voor nog eens tweehonderd miljard garant te staan voor leningen tussen banken onderling. Als banken een beroep doen op die garantie, moeten ze daar premie voor betalen, zei Bos. Hij streeft ernaar de hoogte daarvan te laten afhangen van het risico dat met de leningen is gemoeid.