F1: Uitslag GP Japan

Fernando Alonso heeft de tweede zege op rij gepakt, voor Robert Kubica en Kimi Räikkönen. Renault deed het goed, met Nelson Piquet op de vierde plek.

Het weer rond de berg Fuji was goed, en er werd geen regen verwacht. Lewis Hamilton stond op pole, naast hem stond Kimi Räikkönen. Het weer is altijd belangrijk op het circuit van de Fuji Speedway: de regen ligt altijd op de loer, omdat de hoogste berg van Japan vlakbij de baan ligt.

Felipe Massa stond op zachte banden, terwijl de rest van het veld voor de hardere compound had gekozen. De start was super voor Räikkönen, maar Hamilton pakte de plek meten terug. Een harde crash voor David Coulthard die in de bandenstapels terecht komt. Een gele vlag werd gezwaaid. Het was een touché met een Williams, Kazuki Nakajima lijkt de klos en is zijn voorvleugel kwijt.

Niet veel later is het Massa die het achterwiel van Hamilton raakte, die daardoor in de rondte spinde. De Brit was woest, vanzelfsprekend. Hij kwam binnen voor een nieuwe neus en banden. Toen ging Robert Kubica aan de leiding, met daarachter Fernando Alonso en Heikki Kovalainen. Massa reed op de kerbstones, en kon zijn auto blijkbaar niet zo goed houden, waardoor hij tegen de McLaren van Hamilton aan schoof.

De crash van Coulthard leek veroorzaakt door een afgebroken achterwiel en niet zozeer door het raken van de Williams-auto van Nakajima. Hamilton was teruggevallen naar de zeventiende en een-na-laatste plaats. De Toyota-rijder Timo Glock kwam een tweede keer binnen in de pit vanwege een technisch probleem. Sebastian Vettel reed nog op de negende plaats, terwijl zijn teamgenoot Sebastien Bourdais van de tiende naar de zesde plaats was opgeklommen. Vettel had dus een plek verloren, en ook Massa is drie plaatsen kwijt.

Ook Adrian Sutil moest onvrijwillig naar de pits, hij reed zijn rechterachterwiel lek op de brokstukken op de baan. Het was een lange stop van Glock (40.1 seconden), maar hij moest uitstappen. Er komt een onderzoek naar een incident met Räikkönen, het was niet duidelijk waarom. Ook Massa en Hamilton zullen in hetzelfde onderzoek meegenomen worden. Het werd een drivethrough voor Hamitlon en even later ook voor Massa.

De gifbeker voor McLaren was nog niet leeg, want de motor van Kovalainen werd opgeblazen. Hamilton en Massa pakten allebei hun verlies en kwamen binnen voor hun straf. De eerste ronde reguliere pitstops begon rond ronde 20. De fans werden gek toen ineens Jarno Trulli voorop lag, maar dat duurde niet lang: ook Trulli kwam binnen voor banden en brandstof.

De straf voor Hamilton was voor een actie bij de start, Massa omdat hij "een auto van de baan af dwong". Die auto was natuurlijk die van Hamilton. Een probleem voor Giancarlo Fisichella zorgde ervoor dat ook de Italiaan niet verder kon. Nelson Piquet reed een tijd vooraan, maar moest een flink gevecht leveren met Bourdais. Even later ging ook Piquet naar de pits, en ook Bourdais kwam binnen. Er waren veel gevechten gaande op de baan en Massa ging voorbij aan Jenson Button.

Hamilton ging bezig aan een inhaalrace en Button was aan de beurt. Daarna was er wel een groot gat naar Massa, negen seconden, en de McLaren van Hamilton reed niet harder dan de Braziliaan. Maar de Brit reed met een lege tank en met enkele tienden per ronde ging Hamilton op jacht naar de Ferrari. Terwijl dat in het middenveld aan de gang was, liep Alonso allengs verder uit. De tijd van de Spanjaard was een seconde sneller dan de pace van Hamilton en Massa.

Ook Mark Webber was een prooi voor Massa, die nu op de achtste plaats lag. Hamilton zat nog altijd vast achter Nico Rosberg, Nick Heidfeld en Webber. Kubica maakte zijn tweede pitstop, en kon achter Vettel weer de baan op komen. Een zevende plaats is voorlopig zijn deel. De pitstop van de Fin bracht hem op de zesde plek weer terug op de baan, dus precies eender als toen ze beiden aan de leiding reden.

Massa werd door een uit de pit komende Bourdais weggeduwd, omdat de pitlane aan het eind doorloopt over de ideale lijn naar de bocht naar rechts. De Ferrari wilde de bocht scherp aansnijden, maar de touché met de Toro Rosso was onvermijdelijk en Massa spinde. Het incident zal na de wedstrijd onderzocht worden.

Kubica moest in gevecht met Räikkönen, die de Pool probeerde in te halen. Een spannend gevecht, waarbij de Fin eieren voor z'n geld moest kiezen en van de baan moest wilden beiden niet samen eraf schieten. Piquet reed onopvallend, maar toch op de vierde plaats. Ondertussen ging Massa aan Heidfeld voorbij, en de Ferrari was duidelijk sneller dan de BMW. Nu kan Massa op jacht naar een puntenplaats, daarvoor moet hij Webber passeren. Eén kampioenschapspunt kan al een groot verschil maken, getuige vorig jaar.

Massa was dan toch voorbij aan Webber, opnieuw is de Ferrari de snellere wagen. De Australiër duwde Massa wel helemaal naar de binnenkant waardoor de Braziliaan over het verdrijvingsvlak en de uitgang van de pitstraat moest rijden. Massa pakte wel de snelste ronde in ronde 55.

Fernando Alonso pakte zijn tweede overwinning op rij en een goed resultaat voor Renault: Piquet kon het tempo van Räikkönen niet bijhouden, maar finishte als vierde. Achter Alonso was het Kubica die als tweede over de lijn kwam, en de Fin werd derde. Hamilton haalde geen punten op de twaalfde plaats, maar Massa daarentegen finishte als achtste. En waarschijnlijk zal Bourdais een straf krijgen en kan Massa nog stijgen. Daarmee is het nog spannender geworden in de strijd om het kampioenschap.

Update 11:52 uur:
Sebastien Bourdais is na afloop van de race bestraft. De Fransman is vijfentwintig seconden in de uitslag terug gezet na het akkefietje met Felipe Massa waarbij beide spinden. Hierdoor klimmen Sebastian Vettel, Massa, Mark Webber en Nick Heidfeld in de uitslag en stijgt de spanning in het kampioenschap nog meer.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!