Bos: 'U krijgt uw geld terug.'

Minister Wouter Bos (Financiën) is vanavond met een verklaring gekomen betreffende de kredietcrisis bij Icesave.

Hij begon de persconferentie met de premier te verontschuldigen voor zijn afwezigheid. Wegens ernstige ziekte van zijn vader kon hij helaas niet bij de persconferentie aanwezig zijn. De minister heeft wel de hele week contact met de premier gehad.

Zoals bekend is er veel onzekerheid onder Nederlandse spaarders die tegoeden hebben bij de IJslandse bank Icesave. De IJslandse regering heeft nog geen toezeggingen willen doen, maar morgen vertrekt wel een delegatie naar IJsland.

Wat de uitkomsten van de onderhandelingen met de IJslandse autoriteiten ook mogen zijn, de gelden van de Nederlandse spaarders zijn hoe dan ook tot 100.000 euro verzekerd. In eerste instantie hoort de eerste 20.787 euro van de IJslandse autoriteiten te komen. De aanvulling tot 100.000 euro zou van de Nederlandse autoriteiten moeten komen.

De boodschap van Bos was deze avond dan ook “Linksom of rechtsom, krijgt u tot een maximum van 100.000 euro uw geld terug.” Hiermee benadrukte hij dat de Nederlandse spaarder bij Icesave zich geen zorgen hoeft te maken.

In de loop van volgende week zullen getroffen Nederlandse spaarders een aanvraagformulier thuisgestuurd krijgen waarop aangegeven kan worden hoeveel geld zij terugvorderen. Wanneer u als spaarder dit formulier niet voor 22 oktober hebt ontvangen, dan kunt u deze alsnog aanvragen.

Bos meldde verder dat de Nederlandse overheid de financiële sector een kapitaalinjectie van miljarden euro's gaat geven. Per direct zou er twintig miljard euro uitgetrokken worden om gezonde bedrijven in de sector te steunen. Op deze manier wil Bos "in essentie gezonde ondernemingen" beschermen tegen de schokken van de kredeitcrisis.