Kamer wil integriteitstoets voor makelaars

Projectontwikkelaars en makelaars moeten worden getoetst op hun integriteit. Dat concludeert de Tweede Kamer in een eigen onderzoek naar de verwevenheid tussen de boven- en de onderwereld, dat donderdag wordt gepresenteerd.

De toets voor deze beroepsgroepen moet er komen omdat met name het vastgoed een 'ideale schakel' blijkt te zijn tussen boven- en onderwereld, stelt commissievoorzitter Cisca Joldersma (CDA), die meent dat de integriteit van deze sector 'in het geding' is. "De vastgoedsector is een niet-transparante markt waar een zekere spelverruwing optreedt. Legale en illegale activiteiten komen hier samen in ingewikkelde constructies."

De commissie, die verder bestaat uit Kamerleden van de VVD, SP, PvdA, ChristenUnie en PVV, doet een reeks van voorstellen om de verwevenheid tussen de boven- en onderwereld aan te pakken. Eerder lekte al uit dat de Kamerleden pleiten voor het benoemen van een landelijk coördinator voor fraudebestrijding, vergelijkbaar met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Deze wordt ondergebracht bij het Openbaar Ministerie. Hij krijgt de regie over de aanpak van fraude en moet ervoor zorgen dat de informatie-uitwisseling tussen verschillende partijen verbetert.

Een obstakel voor deze informatie-uitwisseling is het verschoningsrecht van notarissen en advocaten. Joldersma stelt dit recht daarom ter discussie. De geheimhoudingsplicht en het verschoningsrecht kunnen volgens haar namelijk fungeren als dekmantel voor illegale activiteiten. Joldersma wil dat de Kamer een hoorzitting organiseert over de vraag of deze privileges kunnen worden opgeheven.

Verder wil de commissie het beroep van taxateurs beter beschermen en moeten ongebruikelijke transacties voortaan tien jaar worden bewaard in plaats van vijf jaar.