Cramer betreurt misverstanden vragenuur

Milieuminister Jacqueline Cramer (PvdA) betreurt de gang van zaken dinsdag tijdens het vragenuur in de Kamer. Ze weigerde daar antwoord te geven op kritische vragen van Kamerleden over groene stroom. Cramer schrijft woensdag dat haar optreden 'helaas een andere reactie heeft opgeworpen dan de bedoeling was'.

Ze legt uit dat ze niet direct antwoord wilde geven, omdat verantwoordelijk minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) niet aanwezig was. Cramer zegt dat het haar om die reden verstandiger leek een procedureel antwoord te geven.

De minister benadrukt dat ze niet de bedoeling had de Kamer onvolledig te informeren of informatie achter te houden. Haar voorstel om niet mondeling maar schriftelijk op de vragen te antwoorden kwam naar eigen zeggen voort uit de wens om de Kamer zo adequaat mogelijk te informeren.

Vrijwel de hele Kamer viel dinsdag languit over Cramer heen omdat ze weigerde de vragen te beantwoorden. De Kamer eiste daarop een spoeddebat, dat woensdag om 16.00 uur begint.

Cramer was naar de Kamer geroepen door Jos Hessels (CDA) naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf dat ongeveer 2,5 miljoen Nederlandse gezinnen die groene stroom afnemen al jaren worden opgelicht. De certificaten die worden afgegeven voor groene stroom zouden onderdeel zijn van een nepsysteem, meent europarlementariër Dorette Corbey (PvdA). Er zou geen kuub extra groene stroom worden geproduceerd. Hessels eiste daarover opheldering.