Bussemaker: bij twijfel reanimeren

Bij twijfel moet een patiënt gereanimeerd worden. Dat zei staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) vandaag in overleg met de Tweede Kamer. Maar ze benadrukte dat het altijd de cliënt zelf is die beslist over wel of niet reanimeren.

Vorige maand ontstond commotie over het voornemen van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort om cliënten niet meer te reanimeren, tenzij die zelf hadden aangegeven dat wel te willen. De Tweede Kamer wil juist dat een patiënt bij bijvoorbeeld een hartaanval altijd weer op de been wordt geholpen, behalve als duidelijk is dat die daar geen prijs op stelt.

Bussemaker bleef erbij dat ze zich niet wil bemoeien met de inhoud van algemene richtlijnen die artsen opstellen over hoe ze moeten omgaan met reanimatie. Maar die zal niet moeten gaan over beslissingen in individuele gevallen, maar over een zorgvuldige procedure, waarbij de keuze van de patiënt voorop staat en leeftijd geen rol mag spelen.

Binnen zes weken na binnenkomst van een cliënt in een instelling, moet in een gesprek met een arts zijn voorkeur komen vast te liggen.

Voor verzorgingshuizen bestond nog geen algemene richtlijn. In verpleeghuizen gold de regel dat er niet gereanimeerd wordt, tenzij de patiënt dat wil. De verpleeghuisartsen zijn zich nu aan het beraden over deze richtlijn.