Dader mp3-moord heeft veel spijt

De Poolse jongen die in 2006 in Brussel de 17-jarige Joe van Holsbeeck doodstak, heeft voor de rechtbank zijn spijt betuigd. ''Het spijt me verschrikkelijk voor wat er gebeurd is. Ik wilde niet doden. Ik vraag vergiffenis aan de ouders van Joe en aan zijn broer. Ik zou mijn leven willen geven als dat Joe zou terugbrengen'', zo zei Adam G. vanochtend ten overstaan van de jury.

G. was 16 jaar toen hij Joe met een messteek in het hart doodde op het Centraal Station van Brussel. De dader wilde Van Holsbeeck van zijn mp3-speler beroven maar Joe weigerde die af te geven.

Gisteren kwam de advocaat van de familie van het slachtoffer aan het woord. Die stelde dat Adam G. gewoon een vuile moordenaar is. ''Als je iemand in zijn hart steekt, heb je maar één doel: je doelwit te doden'', aldus de raadsman. De openbaar aanklager heeft G. ook aangeklaagd voor roofmoord.

De jury heeft zich nu teruggetrokken voor beraad. Zij moeten oordelen of G. doodslag heeft gepleegd, of (roof)moord.  De vraag die ze moeten beantwoorden is dus of Adam G. de intentie had om te doden toen hij Joe neerstak. G. riskeert dan 30 jaar cel. Omdat hij minderjarig was ten tijde van de moord, kan hij geen levenslang krijgen.

De dood van Joe zorgde in België voor veel ophef. Indertijd gingen in Brussel ongeveer 80.000 mensen de straat op voor een mars tegen zinloos geweld.

Vragen
Alle vragen die de jury moet beantwoorden zijn: 1. Heeft Adam G. de mp3-speler van Joe gestolen? 2. Heeft hij daarvoor bedreigingen geuit? 3. Werd de diefstal door meerdere daders gepleegd? 4. Werd daarbij een wapen getoond of gebruikt? 5. Ging de diefstal gepaard met opzettelijke doodslag?

Indien de jury op de vijfde vraag ’neen’ zou antwoorden, dan moet de jury ook op een zesde vraag antwoord geven: is Joe het slachtoffer geworden van slagen en verwondingen met de dood tot gevolg zonder het oogmerk te doden?

De verwachting is dat de jury vandaag nog tot een oordeel komt waarna Adam G. meteen hoort wat zijn straf is.

Gedood om mp3-speler