Spugen kost speler negen duels

Speler van het Australische Victory negen duels geschorst voor kwatten. De Australische voetbalbond lijkt het kwatten van spelers spuugzat. Vandaar dat de spits van de club Melbourne Victory Ney Fabiano kon rekenen op een flinke schorsing van acht duels, plus nog één voor de directe rode kaart. Twee weken geleden spuugde Dino Djulbic van de voetbalclub Perth al richting een scheidsrechter. Hij raakte de official overigens niet. Djublic kon rekenen op vijf duels schorsing.

Dat de Braziliaanse Fabiano een veel zwaardere straf krijgt opgelegd is ook omdat hij zijn tegenstander vol in het gezicht raakte. In de 29ste minuut van de 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Adelaide United afgelopen vrijdag kwatte hij zijn directe verdediger Robert Cornthwaite van dichtbij in het gelaat. Voorafgaand aan dit incident hadden de twee al een flinke woordenwisseling. De scheidsrechter kon niks anders dan de speler met rood van het veld te sturen.

Ondanks dat de televisiebeelden het gelijk van de official onomstotelijk aantoonden vecht de club de schorsing toch aan. Fabiano zou volgens de clubleiding helemaal niet gespuugd hebben. Hoe zij deze beelden gaan betwisten is nog de vraag. In ieder geval vindt de club dat de media veel te veel ophef over het voorval maakt, waardoor Fabiano nu zo'n zware schorsing opgelegd heeft gekregen.

De wanhopige poging van de club kan deels verklaard worden dat ze Fabiano niet kunnen missen. Hij is de belangrijk spil in de aanvalsmachine van coach Ernie Mernich. De van oorsprong Schotse oefenmeester wil met mooi aanvallend voetbal wedereom voor de landstitel gaan. Victory won in het seizoen 2006-2007 al de landstitel onder Mernich. Tot duser ging dat heel voortvarend voor de club die de ranglijst van de A-league aanvoert. Nu moet de club naar alle waarschijnlijk hun topspits tot december missen.

In Nederland is het bekenste spuugincident natuurlijk dat tussen Frank Rijkaard en Völler. In de achste finales van het WK in Italië in 1990 schockeerde de ingetogen Frank de wereld door tot tweemaal aan toe vol in de blonde haardos en in de nek van de Duitser Rudi Völler te spuwen. In de consternatie die daarop volgde werden beide spelers uit het veld gestuurd. Vooral in Duitsland staat het voorval bekend als Drama Lama.