Zware aardbevingen treffen AziŽ

De Indonesische meteorologische dienst heeft vanochtend kortstondig een waarschuwing voor een tsunami gegeven na een zware aardbeving in het oosten van Indonesië. Het epicentrum was bij de Molukken-eilanden. De meldingen over de kracht van de beving lopen uiteen van 6,6 tot 7,6 op de schaal van Richter. De Amerikaanse geologische dienst USGS houdt het op 6,6.

Ook Japan werd vanochtend getroffen door een zware aardbeving. De beving met een kracht van 6,9/7,0 vond plaats in het noordoosten van het eiland Hokkaido. Er is een tsunamiwaarschuwing gegeven, maar dat bleek achteraf overbodig. De golven waren ongeveer slechts tien centimeter hoger dan normaal. Er zijn geen meldingen van slachtoffers bekend.

Gisteren trof een beving van 6,1 op de schaal van Richter het zuiden van Iran. De beving was te voelen vanaf de kust tot in de hoofdstad Teheran. Trouw meldt dat er drie mensen zijn omgekomen en 22 gewond zijn geraakt. Er zou in een aantal gebieden slechts sprake zijn van lichte beschadigingen aan gebouwen. Iran wordt geregeld getroffen door aardbevingen, waarbij veel mensen omkomen. De laatste zware beving met veel doden dateert van 2005, 612 mensen kwamen toen om.