'Nederlander minder tijd kwijt aan papierwerk'

Nederlanders zijn minder tijd en geld kwijt aan door de overheid gevraagde bureaucratische beslommeringen dan vijf jaar geleden. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag op basis van nieuwe cijfers. Per persoon zou het jaarlijks ongeveer een uur aan papierwerk en zestien euro aan administratieve kosten schelen.

In 2002 spendeerden Nederlanders samen honderd miljoen uur aan zaken als het invullen van belastingpapieren en aanvragen voor een paspoort of een parkeervergunning. Nu is dat volgens het ministerie tachtig miljoen uur.

De laatste vijf jaar is veel gedaan om de bureaucratie terug te dringen, legt een woordvoerder van het ministerie uit. Zo zijn 56 formulieren vereenvoudigd en kunnen vergunningen via internet worden aangevraagd. Ook zijn verschillende procedures vereenvoudigd. Zo hoeft bijvoorbeeld geen geboorteakte meer te worden opgevraagd wanneer een stel trouwt.

Als gevolg van de vereenvoudigde procedures zijn ook de administratieve kosten volgens het ministerie afgenomen. In 2002 was een Nederlander hieraan nog 77 euro per jaar kwijt, nu is dat jaarlijks 61 euro.