Mensen ingesloten door water in India

De autoriteiten in de noordelijke Indiase deelstaat Bihar hebben beslag gelegd op alle particuliere boten, om mensen te kunnen redden uit overstroomd gebied. De afgelopen twee weken zijn ongeveer 1,2 miljoen mensen in het aan Nepal grenzende Bihar dakloos geraakt en bijna zevenhonderdduizend mensen zijn ingesloten door het water. Er zijn tientallen doden gevallen. Wanhopige dorpelingen kapen reddingsboten en plunderen voedsel.

Tot nu toe zijn 475.000 mensen geëvacueerd en 170 duizend mensen ondergebracht in opvangkampen. Het leger is ingezet bij het reddingswerk. "De situatie is zonder meer slecht, maar nu is het leger gearriveerd en kunnen de reddingsoperaties worden opgevoerd", zei een vertegenwoordiger van de overheid in Bihar, Ravindra Prasad Singh, zondag. Met verschillende soorten boten volgeladen vrachtwagens waren op weg naar het getroffen gebied, waar mensen al dagen op daken zitten.

De overstromingen ontstonden toen de rivier de Kosi over de grens in Nepal buiten zijn oevers trad. Meer dan 750 dorpen en grotere plaatsen zijn onder water gelopen. Vrijdag verdronken nog negentien mensen toen de reddingsboot waarin ze zaten omsloeg. Een legerofficier van wie werd gedacht dat hij ook was verdronken werd zondag levend teruggevonden. Hij had zich vastgeklampt aan een boom. Gevreesd wordt dat de overstromingen zich zullen uitbreiden en dat het water nog maanden hoog blijft staan. De breuken in de oever van de Kosi kunnen pas in november worden hersteld, als het regenseizoen is afgelopen.


Honderdduizenden ingesloten door water in India  (foto: DAG)