Nieuwe aanhouding 'kaping' toestel Transavia

De politie heeft een derde persoon aangehouden die mogelijk betrokken is bij de verdachte melding waardoor een toestel van Transavia dinsdag op Rotterdam Airport uren aan de grond moest blijven. Het gaat om een man, aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag.

Ze kon nog niets zeggen over de identiteit van de verdachte en of hij een bekende is van de twee personen die in het vliegtuig zijn gearresteerd. Ook ging ze niet in op de vraag of deze man het verdachte telefoontje pleegde naar de alarmcentrale 112.

De twee andere verdachten zijn de 31-jarige Fatih K. en zijn 28-jarige vriendin Hinda uit Dordrecht. Zij zijn door de politie verhoord en hun huis is doorzocht. Daarbij zijn enkele goederen in beslaggenomen. Het OM verdenkt hen van voorbereidingshandelingen voor een eventuele kaping.

Het vliegtuig van Transavia met bestemming Bodrum stond dinsdagmiddag rond 15.00 uur op het punt te vertrekken toen de verdachte melding binnenkwam. De marechaussee hield de kist daarop uren aan de grond met aan boord nog alle passagiers en bemanningsleden. Zij mochten rond negen uur 's avonds het vliegtuig verlaten en konden rond twaalf uur met een ander vliegtuig alsnog vertrekken. Doorzoekingen in het toestel leverden overigens geen wapens of explosieven op.

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde vanochtend nog niets kwijt over de achtergrond van het dreigtelefoontje. "Het zou best kunnen dat iemand deze twee een loer heeft willen draaien", liet de zegsvrouw eerder optekenen. Familieleden van de verdachten uit Dordrecht beweren in het AD dat de twee mogelijk het slachtoffer zijn geworden van een wraakactie van een voormalige vriend.


Vliegtuig Transavia  (foto: ANP)