'Kaping was wraakactie vriend'

Familieleden van de twee verdachten die aangehouden zijn na de vermeende kaping van een Transavia-toestel op Rotterdam Airport zeggen dat het koppel het slachtoffer is geworden van een wraakactie van een vriend genaamd Coco.

De woning van de gearresteerde Fatih K. (31) en zijn vriendin Hinda (28) is eerder grondig onderzocht door de politie. Volgens het OM zijn onder andere een laptop en een huiscomputer in beslag genomen bij de huiszoeking.

De broer van Fatih K., Mehmed, verklaarde tegenover De Telegraaf dat zijn broer er ingeluisd is door een jaloerse vriend. Volgens hem was de marechaussee al op zoek naar deze man, die de bijnaam Coco draagt. "Ik heb gehoord dat hij inmiddels is opgepakt," aldus Mehmed. 

In Hart van Nederland vertelde de familie van Fatih dat zij niet kunnen geloven dat hij het vliegtuig wilde kapen. Hij zou samen met zijn vriendin op vakantie gaan naar Bodrum (Turkije). Hij had een last minute geboekt en zou 22 dagen in een hotel verblijven. Het was de bedoeling dat Fatih en Hinda vanaf Schiphol zouden vertrekken naar hun vakantieadres, maar hij miste zijn vlucht. Omdat zijn familie nog een vlucht naar Bodrum wist te boeken vanaf Rotterdam Airport, kon de vakantie toch nog doorgaan.

Dinsdagavond zou het vliegtuig vertrekken naar het Turkse Bodrum. Vlak voor vertrek zou 'de vriend' 112 hebben gebeld en een waarschuwing voor een kaping hebben afgegeven. Nadat er op dit telefoontje is gereageerd, werd het vliegtuig tegengehouden en enkele uren later is het tweetal gearresteerd.

De handelswijze van de marechaussee heeft bij veel partijen kwaad bloed gezet. Op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is het vliegtuig aan de grond gehouden. Hierbij werden Transavia en Rotterdam niet geïnformeerd en hebben zij vanaf de zijlijn toe moeten kijken. Urenlang wist onder andere de president-directeur van Transavia, mr. Onno van den Brink, niet waarom zijn toestel aan de grond moest blijven. Het enige dat hij te horen kreeg was dat er geen sprake zou zijn van een actieve kaping of ander actief geweld. Volgens het OM komt er een onderzoek over hoe er bij een nieuw incident sneller op de melding in kan worden gespeeld.

Een groot aantal passagiers uit het Transavia-toestel is dinsdagavond alsnog met een ander vliegtuig naar Turkije vertrokken. Zij reageerden kwaad op het optreden van de marechaussee. "Het heeft allemaal veel te lang geduurd. Als er sprake is van een beoogde kaping, dan laat je mensen niet zo lang in een vliegtuig zitten met de kapers. Ze hadden ons dan al eerder uit het vliegtuig kunnen halen," aldus een van de gedupeerden vanuit Bodrum.