Spanje zoekt naar oorzaak vliegramp

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft een "diepgaand, rigoureus en compleet" onderzoek beloofd naar de oorzaak van de vliegramp gisteren bij Madrid, waardoor 153 inzittenden om het leven kwamen. Negentien personen overleefden de vliegtuigcrash op de luchthaven Barajas zwaargewond.

Zapatero onderbrak zijn vakantie om de overlevenden en de plek van het ongeluk te kunnen bezoeken. Zijn regering kondigde vandaag een rouwperiode af van drie dagen. Ook het Spaanse koningspaar keerde terug naar Madrid. Koningin Sofia en koning Juan Carlos bezochten een beurscomplex in de Spaanse hoofdstad waar de stoffelijke overschotten zijn opgebaard. Zij spraken met enkele nabestaanden. Condoleances uit de gehele wereld stroomden binnen. Olympische sporters uit Spanje namen hun medailles in ontvangst met een rouwband om hun arm.

Het vliegtuig van de Spaanse maatschappij Spanair dat bij de tweede startpoging neerstortte, blijkt tijdens de eerste start problemen te hebben gehad met een instrument in de cockpit. Het toestel keerde voor dit euvel terug naar de pier waar technici het probleem routinematig verholpen, aldus de Spanair-directie. De MD-82 werd volgens de standaardregels terug de baan opgestuurd. Er was niets abnormaals aan het defect en de reparatie, stelde een onderdirecteur. Bij de tweede start stortte het toestel van ongeveer vijftig meter hoogte neer, meldden de Spaanse autoriteiten. Het volgetankte toestel explodeerde en brandde helemaal uit.

Of de problemen voor de eerste start ook aanleiding waren voor de crash, wordt onderzocht. Gegevens uit de zwarte doos die gisteren al werd teruggevonden, kunnen daar mogelijk aan bijdragen. Volgens ooggetuigen stond bij de tweede start een motor in brand.

Inmiddels is de identificatie van de slachtoffers begonnen. In het toestel bevonden zich 162 passagiers, onder wie twee baby's en twintig andere kinderen. Van de tien bemanningsleden reisden er vier als passagier. Veel lichamen zijn zwaar verbrand wat herkenning bemoeilijkt. Voor de identificatie van 94 slachtoffers zijn DNA-testen nodig. Bij 59 overledenen was het mogelijk hun identiteit te achterhalen op basis van vingerafdrukken.

Spanair publiceerde de passagierslijst. De nationaliteit van de inzittenden werd niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat de meeste passagiers Spanjaarden waren, die met het vliegtuig naar Gran Canaria wilden. Ook bevonden zich in het toestel een Bulgaar en twee Zweden. De Bulgaar en een Zweed kwamen om, de andere Zweed ligt in het ziekenhuis. Het is onduidelijk of Nederlanders aan boord waren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt dat nog uit. Bij de vliegramp is hoogstwaarschijnlijk ook een vierkoppige Duitse familie om het leven gekomen.

Vliegramp Madrid 153 doden (foto: ANP)