Verdachte prostitutiemoorden niet verder vervolgd

De 47-jarige Peter C. uit Heerlen zal niet verder worden vervolgd voor vijf moorden op heroïneprostituees in Zuid-Limburg tussen 1992 en 2005. Justitie oordeelt dat er in deze vijf zaken onvoldoende bewijs ligt. Het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft dat vandaag bekendgemaakt.

De verdachte zit op dit moment acht jaar celstraf uit voor een poging tot moord op een prostituee in Valkenburg in 1992. In 2006 en 2007 is hij zeer uitgebreid verhoord over de vijf moordzaken. In augustus 2007 werd C. in de gevangenis officieel aangehouden voor de vijf moorden. Twee weken later werd die hechtenis opgeheven omdat de zaken nog niet rijp waren om voor de rechter te brengen. Voor specialistisch DNA-onderzoek was nog veel tijd nodig en vanwege zijn celstraf was er toch geen gevaar dat de verdachte op vrije voeten zou komen, luidde destijds de verklaring.

Komende week zou bij de rechtbank in Maastricht een verzoek van Peter C. dienen. De verdachte wilde af van de verdenking dat bij betrokken is geweest bij de vijf moorden. Volgens zijn advocaat sleepte de zaak onbehoorlijk lang voort en heeft justitie geen enkel bewijs voor de zware beschuldigingen. C. heeft zijn betrokkenheid altijd stellig ontkend.

Advocaat Arthur Vonken spreekt in een eerste reactie van een 'terechte maar rijkelijk late' beslissing. Het is volgens hem nog niet volledig zeker dat de raadkamerzitting van komende woensdag niet doorgaat.