Details Windows 7 in oktober

Microsoft gaat in oktober details vrijgeven over de opvolger van Windows Vista. Deze week begon Microsoft met een blog over de vorderingen bij het maken van het nieuwe systeem.

Dat meldt de BBC. Het nieuwe besturingssysteem, dat nu bekend is onder de werktitel Windows 7, moet in januari 2010 uitkomen. Op twee conferenties in oktober zullen ontwikkelaars werk voor het eerst gaan demonstreren. Tot vandaag hield Microsoft angstvallig zijn mond over de nieuwe mogelijkheden in Windows 7. Volgens het nieuwe blog wilde men geen functies noemen die het uiteindelijk toch geen onderdeel zouden gaan uitmaken van het nieuwe pakket, een fout die het bedrijf met Windows Server 2008 al wel eens maakte. Daarnaast zou een te uitgebreide vooruitblik op de volgende Windows-versie van negatieve invloed kunnen zijn op de verkoop van Windows Vista. Of er op het nieuwe log veel onthullingen komen valt dan ook nog te bezien.

Enkele dingen zijn wel al bekend over het nieuwe systeem. Windows 7 is gebaseerd op de kern van Windows Vista, maar zal een nieuwe gebruikservaring gaan bieden. 'Touch' wordt het toverwoord, met een speciaal scherm kun je straks allerlei functies met je vingers bedienen. Daarbij kun je meerdere vingers tegelijk gebruiken. Ook zullen de verschillende onderdelen van Windows Live (het oude MSN, Hotmail, online tekstverwerken enzovoorts) veel meer door alle onderdelen worden verwoven. Ook wordt het nieuwe systeem waarschijnlijk nog grafischer.

Op het blog stellen de schrijvers dat er al sinds de introductie van Vista, nu 18 maanden geleden, hard is gewerkt aan een opvolger. Windows 7, waarvan de handelsnaam nog bekend gemaakt moet worden, komt als het goed is precies drie jaar na de introductie van Windows Vista in de winkel te liggen. Windows XP heeft ruim vijf jaar in de schappen gelegen als vlaggenschip.


windows 7 soep  (foto: DAG)