Nunspeetse scholiere haalt bakzeil bij rechtbank

De 16-jarige scholiere uit Nunspeet die via de rechter haar vmbo-diploma wilde bemachtigen, heeft nul op het rekest gekregen. De rechtbank in Zutphen bepaalde vrijdag dat diploma's alleen uitgereikt mogen worden als voldoende punten behaald zijn.

Het meisje kreeg op 11 juni een voorlopige cijferlijst van het Nuborgh College in Nunspeet met de mededeling dat ze geslaagd was. Haar tweede onvoldoende op de lijst kon gecompenseerd worden met een zeven voor het vak Engels. Ze besloot toen het examen voor het vak wiskunde niet te herkansen. Bij de tweede correctie twee weken later viel haar cijfer voor Engels lager uit en de scholiere was toen te laat om herexamen te doen. Haar school weigerde daarop haar het diploma te geven, omdat de onderwijsinspectie dat verbood.

De rechter maakte vrijdag duidelijk dat de inspectie daar niet over gaat, maar vond daarnaast dat een diploma in dit geval niet toegekend kan worden. De Nunspeeetse wil maandag aan een vervolgopleiding grafische vormgeving beginnen. Woensdag deed ze onder protest het staatsexamen wiskunde, om haar cijfer alsnog op te halen. De uitslag daarvan wordt later deze maand bekend.


(toch niet) geslaagd...  (foto: DAG)