Russische tanks trekken Tschinvali binnen

Een colonne Russische tanks is vanmiddag de Zuid-Ossetische hoofdstad Tschinvali binnengetrokken. Dit heeft het Russische persbureau RIA gemeld op gezag van een Russische militaire bron.

In Moskou komen verder berichten binnen over ''etnische zuiveringen in dorpen in Zuid-Ossetië''. Dit heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gezegd.

''Wij krijgen berichten binnen dat een beleid van etnische zuiveringen werd gevoerd in dorpen in Zuid-Ossetië. Het aantal vluchtelingen stijgt, de paniek groeit, mensen proberen hun levens te redden'', aldus de bewindsman.

De Georgische president Michail Saakasjvili heeft ondertussen tot een totale mobilisatie opgeroepen naar aanleiding van het geëscaleerde conflict met de afvallige regio Zuid-Ossetië. Voor de televisie zei Saakasjvili dat Georgië rekening moet houden met een grootschalige militaire interventie.

Saakasjvili zei dat door de Georgische militaire actie het grootste deel van Zuid-Ossetië is ''bevrijd''. Verder riep hij Rusland op te stoppen met het bombarderen van Georgische steden. Moskou ontkent echter dat het luchtacties in Georgië heeft uitgevoerd.

Zie ook de video's rechts van dit bericht.