'Aantal zelfdodingen kan tien procent lager'

Het aantal zelfdodingen in Nederland kan met ongeveer tien procent worden teruggebracht als de hulpverlening verbetert. Dat zegt de directeur van hulporganisatie stichting Ex6 vandaag. Volgens directeur Ed Claassens onderneemt minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) te weinig actie om het aantal zelfdodingen terug te dringen.

De minister maakte eind vorige maand zijn plannen bekend voor suïcidepreventie. Dit deed hij naar aanleiding van aanbevelingen van het Trimbos-instituut. Klink trekt één miljoen euro uit voor zijn plannen. Hij wil bijvoorbeeld dat suïcidaliteit onder jongeren beter en sneller wordt herkend. Verder wil hij in overleg met koepelorganisaties tot een betere zorg voor mensen met suïcidale klachten komen.

De Yvonne van de Ven Stichting voor suïcidepreventie toonde zich direct teleurgesteld in de plannen van de minister. De stichting verwijt de bewindsman nalatigheid bij het voeren van een landelijke regie voor de verschillende hulporganisaties. Bovendien zou hij geen concreet streefgetal willen vaststellen voor de daling van de zelfdodingcijfers.

De zelfhulpgroep voor suïcidalen Ex6 sluit zich volledig aan bij de mening van de Yvonne van de Ven Stichting. "De minister probeert de hulp en preventie volledig aan particuliere initiatieven over te laten", zegt Claassens. "Maar de minister moet de touwtjes in handen nemen, want wij werken vaak langs elkaar heen." Een integrale aanpak leidt volgens hem tot een flinke daling van het aantal zelfdodingen, misschien wel met tien procent.

Jaarlijks plegen vijftienhonderd mensen zelfmoord. Het aantal pogingen daartoe is zeventigduizend per jaar.