Tour: Rabobank boekt eerste zege

Oscar Freire heeft zijn eerste etappezege binnen. De Spanjaard won in de massasprint van ondermeer Leonardo Duque en Erik Zabel, respectievelijk tweede en derde. In de strijd om het geel blijft alles zoals het was, Cadel Evans blijft het geel behouden.

Een klimmetje van de vierde categorie in de laatste tien kilometer zorgde ervoor dat de voornaamste concurrent van Freire wegviel. Mark Cavendish staat niet bekend om zijn klimkwaliteiten en ook op de slotklim moest de viervoudig etappewinnaar lossen. In de massaspurt was Freire vervolgens de sterkste.

Vluchters hadden ook vandaag geen kans. De eerste grote ontsnapping bestond uit 21 renners, onder hen Bram Tankink. De groep vluchters kreeg aanvankelijk slechts iets meer dan een minuut voorsprong, mede door het moordend hoge tempo van 52,2 kilometer per uur.

Tankink, William Bonnet, José Ivan Gutierrez en Sandy Casar reden weg uit die kopgroep, zij kregen wel de zege van het peloton en reden naar een voorsprong van rond de zes minuten. Toen het peloton besloot dat het genoeg was, slonk de voorsprong snel. Uiteindelijk werden op 27 kilometer drie vluchters gepakt. Gutierriez bleef nog zeventien kilometer alleen aan de leiding maar moest tenslotte ook passen. Morgen wacht het hooggebergte met de finish in Prato Nevoso.

 

<i>Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de <a href="http://tour.fok.nl/?ref=fp" target="_blank">FOK!sport Tour-site</a>!</i>