Taliban bevrijden honderden gevangenen in Kandahar

De Taliban hebben vrijdag de gevangenis van Kandahar in het zuiden van Afghanistan aangevallen en honderden gedetineerde medestrijders bevrijd. Een onbekend aantal politiemannen is om het leven gekomen.

De aanval begon ermee dat een tankauto met explosieven bij het hek van de gevangenis tot ontploffing werd gebracht. Kort daarna blies een man zichzelf op bij de achterkant van de gevangenis. Door deze explosie werd een gat in een gevangenismuur geslagen. Taliban op motoren bestookten de gevangenis urenlang met raketten. Bij de aanslag bij het hek van de gevangenis werd een politiepost weggeblazen. Alle aanwezige agenten kwamen om het leven.

De Taliban lieten weten de aanval twee maanden te hebben voorbereid. In de gevangenis zaten zeker 350 Taliban-strijders, plus een aantal andere gevangenen. Volgens Wali Karzai, de broer van president Hamid Karzai, zijn alle gevangenen ontsnapt. Karzai is voorzitter van de provincieraad van Kandahar.

De Taliban-gevangenen hielden in mei een hongerstaking van een week. Ze gingen weer eten toen parlementsleden die hen bezochten beloofden dat er aandacht aan hun zaak besteed zou worden. Sommige van de gevangenen zouden al meer dan twee jaar vastzitten zonder te zijn berecht. Anderen kregen na korte rechtszaken lange gevangenisstraffen. Tientallen hongerstakers naaiden hun mond dicht.