Bejaarden bang voor gamesverslaving

Een op de vijf actief gamende vijftigplussers is bang verslaafd te raken aan het spelen van computerspellen. De meeste gamers van boven de 50 die minimaal een keer per week een spel op de computer spelen, ziet zichzelf echter niet als 'gamer'.

Zelfs van de senioren die elke dag achter de computer zitten, zegt 76 procent geen gamer te zijn. Dat bleek vandaag uit een onderzoek van EPN, Platform voor de Informatiesamenleving, onder vierhonderd bezoekers van ouderenwebsite Seniorweb.

Gamen wordt vaak gezien als iets voor kinderen en jongeren, maar uit eerder onderzoek bleek al dat ruim 57 procent van de vijftigplussers regelmatig een computerspelletje speelt.

Gamende vijftigplussers blijken liefhebbers van spellen met een puzzelelement, in genres uiteenlopend van complexe adventures tot de meer simpele games. Bij deze zogeheten casual games geven de meesten de voorkeur aan spellen als Mahjong, Sudoku en Patience. Deze spellen worden vaak wel op een 'hardcore' manier gespeeld; veel, lang en toegewijd. De groep oudere gamers blijkt volgens de onderzoekers zeer divers. De gamekennis en -vaardigheden lopen sterk uiteen.

Vijftigplussers spelen vooral spellen die ze gratis van internet downloaden. Ruim de helft van de ondervraagden zegt te weinig kennis te hebben van games om zelf een spel in de winkel te kopen. Drie procent maakt wel eens de gang naar een gamezaak.