Adoptiestel Sri Lanka in Nederland opgepakt

Het Nederlandse stel dat vorig jaar in Sri Lanka werd opgepakt op verdenking van een poging tot illegale adoptie, is deze week in Nederland opnieuw aangehouden. De twee werden in september in Sri Lanka vrijgelaten, maar tot een strafzaak kwam het niet.

Na hun vrijlating bleven ze nog een tijdje in het land. Volgens het Openbaar Ministerie in Zwolle hebben zij toen geprobeerd met valse papieren de baby alsnog te adopteren. Daarom zijn zij nu opgepakt.

Het koppel werd eind juli in Sri Lanka aangehouden toen het de baby wilde adopteren, waarvoor een groot bedrag zou zijn betaald aan een groep kinderhandelaren, onder wie artsen en advocaten. De Nederlanders kwamen na enkele weken op borgtocht vrij.

Hun advocaat erkende vorig jaar al dat het stel strafbare feiten had gepleegd. Zo verklaarden zij aanvankelijk dat het kind van hen was. Ook vervalsten ze een geboorteakte. Dit zou echter onder druk van de kinderhandelaren zijn gebeurd. Na hun vrijlating zouden de twee kroongetuigen zijn geweest in de Srilankaanse zaak tegen de bende kinderhandelaren waarmee ze in zee waren gegaan.

Het OM meldt dinsdag dat de 25-jarige vrouw uit Rheezerveen en de 44-jarige man uit Ommen worden verdacht van valsheid in geschrifte.