Corus weerspreekt conclusies Zembla

Staalconcern Corus laat zijn medewerkers regelmatig medisch onderzoeken. De GGD Kennemerland doet in de omgeving stelselmatig onderzoek. Uit geen van die onderzoeken blijkt dat er een verband bestaat tussen het productieproces van Corus en kanker.

Dat stelt Corus naar aanleiding van het televisieprogramma Zembla, dat morgen in zijn uitzending ingaat op een mogelijk verband tussen Corus en kanker. GGD Kennemerland concludeert in een rapport dat het aantal gevallen van kanker in de regio Kennermerland op ''landelijk niveau'' ligt, aldus Corus.

Wel komt in Beverwijk bij vrouwen meer longkanker voor dan gemiddeld. Maar volgens het rapport is het ''onwaarschijnlijk dat dit verklaard kan worden door de mogelijke aanwezigheid van luchtverontreiniging in de nabijheid van het Corus-terrein''. Een verklaring moet eerder worden gezocht in het rookgedrag van inwoners in het verleden.

Ook het periodieke medisch onderzoek door ArboNed onder Corus-medewerkers geeft geen aanleiding te veronderstellen dat er sprake zou zijn van meer kankergevallen onder de medewerkers van Corus, aldus het staalconcern.

Corus herkent zich niet in de berichtgeving over de uitzending. Het bedrijf houdt zich naar eigen zeggen aan de milieuvergunning en rapporteert aan de provincie alle stoffen die bij de productieprocessen vrijkomen.