'Nieuwe ijstijd breekt snel aan'

De opwarming van de Aarde is voorbij en de wereld moet zich nu opmaken voor een nieuwe ijstijd. Dat voorspelt de Australisch-Amerikaanse wetenschapper Phil Chapman. Hij baseert zijn prognose op de hoeveelheid zonnevlekken die niet is gestegen. Sinds elf jaar is er nog nooit zo weinig zonneactiviteit te zien.

Hoe meer zonnevlekken er te zien zijn, hoe actiever de zon. Chapman gebruikt voor zijn bevindingen foto's van de U.S. Solar en Heliospheric Observatory en merkte dat er nauwelijks zonnevlekken te zien waren. Chapman: "De Aarde is is tussen januari vorig jaar en januari dit jaar snel afgekoeld, met ongeveer 0,7 graden Celsius. Dat is de snelste temperatuurschommeling sinds er met de metingen is begonnen. We zijn nu terug op het niveau van 1930. Als de temperatuur niet snel terug stijgt, dan kunnen we niet anders dan besluiten dat de opwarming van de Aarde voorbij is."

De wetenschapper heeft al kritiek gekregen. Sommige wetenschappers menen dat het onderzoek niet meer zou zijn dan natte-vingerwerk. Ook zou Chapman voorbij gaan aan het verschijnsel La Niña, een tegenpool van het meteorologisch verschijnsel  El Niño. La Niña ontstaat wanneer ongewoon koud zeewater bij de evenaar is gemeten. Ook zouden temperaturen nog steeds ongewoon hoog zijn in de twintigste eeuw.