'Misstanden bij Olympische sponsors'

Nog steeds komen er volgens Play Fair grove misstanden voor bij de productie van sportkleding en andere producten voor Olympische sponsors. Volgens deze internationale coalitie van vakbonden en actiegroepen werken in China mensen soms meer dan tweehonderd uur per maand over. Zij krijgen nog niet de helft van het minimumloon betaald.

Het gaat om werk voor merken als Adidas, Asics, New Balance, Nike en Puma. Allemaal sponsoren zij een of meer teams die aan de Spelen deelnemen. Play Fair heeft voor zijn jongste rapport onderzoek gedaan in China, India, Thailand en Indonesië. FNV-voorzitter Agnes Jongerius stelt dat ''werknemers van gerenommeerde sportproducenten nog steeds voor een hongerloontje werken, terwijl de winsten oplopen naar honderden miljoenen''.

Een jaar geleden trok Play Fair al aan de bel over misstanden bij de productie van olympische pennen, petjes, tassen etc. Sindsdien probeert de coalitie in gesprek te komen met het Internationaal Olympisch Comité, maar dat is nog niet gelukt. Wel kondigden de organisatoren van de Olympische Spelen in Peking toen een groot onderzoek aan.