Defensie vroeg Dennis uit de krant te houden

De voorlichting van het ministerie van Defensie heeft journalisten die de afgelopen weken de nieuwe commandant der strijdkrachten Peter van Uhm portretteerden gevraagd niet te melden dat diens zoon Dennis in Uruzgan diende. Dat heeft een voorlichter van het ministerie bevestigd.

Defensie wilde niet onnodig de aandacht op de aanwezigheid van Dennis van Uhm in het uitzendgebied vestigen. Volgens Defensie is er echter op dit moment geen enkele aanleiding aan te nemen dat de aanslag met een bermbom die hem vrijdag het leven kostte specifiek tegen de eerste luitenant Van Uhm was gericht.

De aanslag waardoor Van Uhm en soldaat Mark Schouwink omkwamen en twee anderen zwaar gewond raakten, is via het Britse persbureau Reuters opgeëist door extreem-islamitische Taliban. Een Talibancommandant uit Uruzgan die zichzelf Haji Mullah noemt verklaarde echter tegen de Volkskrant dat niet bekend was dat de zoon van de commandant der strijdkrachten in het konvooi zat.

Wel was bekend dat een Nederlands konvooi op weg was naar Deh Rashan, het gebied waar de Nederlanders werden getroffen. De aanslag zou volgens Haji Mullah zijn gepleegd door lokale Talibanstrijders in het kader van het lenteoffensief waartoe de rechterhand van Talibanleider Mullah Omar heeft opgeroepen.