Hertelling Zimbabwe gevaar voor oppositie

De regering van Zimbabwe lijkt de overwinning van de oppositie bij de eind maart gehouden parlementsverkiezingen ongedaan te willen maken door in 23 districten een hertelling te gelasten. In 22 districten waar de stemmen opnieuw worden geteld, won de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) van oppositieleider Morgan Tsvangirai. De MDC heeft de rechter gevraagd de hertelling te verbieden.

De kiesraad wil ook de stemmen die in de 23 districten zijn uitgebracht in de presidentsverkiezingen opnieuw tellen. De uitslag van de presidentsverkiezingen is na ruim twee weken nog altijd niet bekend en Afrikaanse leiders die zaterdag in Zambia spoedberaad hielden over Zimbabwe hebben nagelaten president Robert Mugabe onder druk te zetten om daar verandering in te brengen. Volgens onafhankelijke tellingen heeft Tsvangirai Mugabe bij de presidentsverkiezingen verslagen, maar heeft hij niet genoeg stemmen gehaald om een tweede ronde overbodig te maken. Mugabe is al sinds Zimbabwe in 1980 onafhankelijk werd aan de macht.

De hertelling was geëist door de partij van Mugabe, ZANU-PF. Volgens de uitslagen zoals die nu zijn won de MDC op 29 maart 109 zetels en ZANU-PF 97. Volgens ZANU-PF is de hertelling nodig, omdat nadat de uitslag bekend was gemaakt, bleek dat in de betreffende districten is gefraudeerd. De rechter buigt zich dinsdag over het verzoek van de MDC om de hertelling, die zaterdag moet plaatshebben, te verbieden.

Het beraad in Zambia leverde niet veel meer op dan een oproep aan alle betrokken partijen om de uitslag van de verkiezingen te accepteren. Ook moet de uitslag volgens de deelnemers aan het beraad in bijzijn van de kandidaten of hun vertegenwoordigers worden geverifieerd. Tsvangirai had gehoopt dat de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC), die het beraad belegde, Mugabe onder druk zou zetten om af te treden.

De Zambiaanse minister van buitenlandse zaken, Kabinga Pande, zei na afloop van het spoedberaad dat Zimbabwe niet in een crisis verkeert. Eerder had de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, een bondgenoot van Mugabe, dat ook al gezegd. Pande beweerde dat zowel de regering als de oppositie tijdens het beraad zei dat niet van een crisis gesproken kan worden. De MDC ontkent dit te hebben gezegd. Tsvangirai verliet de top vier uur voor het eind en kwam, anders dan hij had gezegd, niet terug. Hoewel zijn komst wel was aangekondigd kwam Mugabe niet opdagen, waarschijnlijk omdat ook Tsvangirai was uitgenodigd.

Westerse landen, de Verenigde Naties en regionale kerkelijke organisaties en mensenrechtengroepen hadden gehoopt dat de SADC zou eisen dat de verkiezingsuitslag eindelijk bekend wordt gemaakt. Maar volgens Pande kan dat niet worden geëist, omdat het Zimbabwaanse hooggerechtshof zich al buigt over een verzoek van de oppositie om de bekendmaking van de uitslag te gelasten.