Joint be´nvloedt rijvaardigheid meer dan alcohol

Een joint in het verkeer is gevaarlijker dan met een slok op rijden, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Eén joint staat gelijk aan 1,1 promille alcohol in het bloed, wat ruim twee maal de toegestane hoeveelheid (0,5) is. Dit is zelfs ruim vijf keer de toegestane hoeveelheid voor beginnend automobilisten dat 0,2 promille bedraagt.

Grootschalige drugstesten die de politie Twente regelmatig houdt vormen de aanleiding voor het onderzoek naar de invloed van cannabis in het verkeer. Bij deze politieacties, die met name in het grensgebied met Duitsland plaats vinden, worden verdachte autobestuurders door een drugsexpert meegenomen aar het politiebureau waar een bloedproef af wordt genomen.

Woordvoerder Jan Camphuis van de politie Twente laat naar aanleiding van het onderzoek weten: "We zijn behoorlijk geschrokken van de uitkomsten van dit onderzoek. Vermoedelijk heeft het ermee te maken dat de werking van cannabis de afgelopen jaren steeds sterker is geworden". Naar aanleiding van dit onderzoek zal de politie Twente de komende tijd regelmatig drugstesten uti gaan voeren onder automobilisten.