Friesland doet proef met alcoholslot

In Drachten is gisteren onder het toeziend oog van de minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings, de proef met het alcoholslot van start gegaan. Nadat de minister de blaastest had voltooid reed hij een rondje met de auto op de parkeerplaats van het Verkeers Educatie Centrum (VEC).

Tachtig vrijwilligers zullen tot 20 juni in Friesland rondrijden met het apparaatje in de auto. Voordat de auto gestart kan worden zal geblazen moeten worden. Wanneer deze constateert dat er te veel alcohol gedronken is, zal het onmogelijk zijn de auto te starten. Door de proef moet duidelijk worden hoe de startonderbreker in de praktijk bevalt.

Jaarlijks vallen er veel verkeersdoden door alcoholgebruik in het verkeer. Naar schatting zijn dat er 130 tot 200 van de 800 verkeersdoden. Om dit aantal terug te dringen wil Minister Eurlings het slot volgend jaar al verplicht stellen voor notoire drankrijders. Afhankelijk van de uitkomst van de test wil hij ook proberen het slot te verplichten voor beginnende bestuurders.