Sluiting moskee 'schuld' van Fitna

De sluiting van een moskee in Zevenaar wordt in de Turkse media rechtstreeks gekoppeld aan de anti-Koranfilm Fitna van Geert Wilders. De moskee moet sluiten omdat de eigenaar, woningbouwcorporatie Baston, huizen op deze plek wil bouwen. Iets dat al langere tijd speelt.

Eén van de grootste Turkse kranten, Hürriyet, schrijft echter dat het geen toeval kan zijn dat de moskee de deur moet sluiten op de dag dat de film te zien was. Ook wijst de krant op eerdere vernielingen en brandstichtingen bij Turkse gebedshuizen in Nederland. Ook andere Turkse media zinspelen op een voor moslims ongunstig klimaat in Nederland.

Volgens de voorzitter van de stichting Moskee Zevenaar, Oktay Dagsoy, komen de verhalen niet bij hem vandaan. Hij zegt dat burgemeester J.A. de Ruiter (PvdA) hem heeft gevraagd de rust te bewaren: ''Dat heb ik gedaan. En wat de kranten ermee hebben gedaan, is niet mijn schuld. Het was wel moeilijk, omdat we de moskee moeten verlaten en nog steeds geen andere gebedsruimte hebben. De dag van sluiting was erg ongelukkig gekozen".

De kans bestaat overigens dat de gemeente en de moskeestichting binnenkort een contract tekenen voor de bouw van een nieuwe moskee.