Kunstschat in Zandvoortse duinen gevonden, maar niet heus

Lachen gieren brullen in Zandvoort vandaag. Want daar heeft een stel lolbroeken de media de afgelopen maanden flink gefopt. Ze hadden het verhaal de wereld in geholpen dat in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog in de duinen van Zandvoort, werken van de belangrijkste Duitse expressionistische schilders uit de eerste helft van de twintigste eeuw lagen.

De zoon van een Duitse soldaat die in 1942 in Zandvoort was gelegerd, zou dat hebben verteld. Er zouden werken verborgen liggen van Emil Nolde en Max Beckmann. De werken van beide kunstschilders werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's verboden.

De media doken er vorige maand vrij massaal op (zie bijvoorbeeld hier, hier en vooral hier). Mensen van het Bunker Museum Zandvoort zeiden al vooronderzoek te hebben gedaan met speciale apparatuur en dat ze de bunker op 4 april zouden openen. De lokatie wilden ze niet bekend maken, om roof te voorkomen.

Er waren al langer vraagtekens of het hier een één april grap zou betreffen, maar de bunkerploeg bezwoer dat dat niet het geval was. Tot vandaag. Eén april, kikker in je bil enzovoorts....