Ikea verwijdert claims op meubelen

Volgens Milieudefensie zijn houten tuinmeubelen van Ikea ten onrechte gelabeld met de claim dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt. Ikea heeft gisteren laten weten dat alle labels morgenochtend om 10.00 uur verwijderd zullen zijn.

Volgens Ikea is het gebruikte hout wel afkomstig van verantwoord beheerde plantages. "Een garantie van honderd procent is echter niet te geven", aldus een woordvoerder. De meubelen zijn gemaakt van acaciahout, dat onder meer afkomstig is van plantages in Zuidoost-Azië. Milieudefensie meldt dat er in deze regio geen onafhankelijke controles uitgevoerd worden en dat Ikea dus geen garantie kan geven dat het hout duurzaam geproduceerd is.

De Ikea-woordvoerder meldt dat er geen FSC-keurmerk is voor acaciahout. Zo'n keurmerk geeft de garantie dat het hout onder goede milieu- en sociale omstandigheden is geproduceerd. Als alternatief heeft Ikea een eigen keurmerk in het leven geroepen. "Wij hebben ons eigen keurmerk, maar we kunnen natuurlijk niet iedere houtsnipper traceren", aldus de woordvoerder. Ook zou er samengewerkt worden met het Wereld Natuur Fonds.