Drie jaar cel voor 'geestverdrijvende' verkrachter

Een 46-jarige Brabander is woensdag veroordeeld tot drie jaar cel voor meerdere verkrachtingen van vier vrouwen. Die speelden zich af in de rituelen- en geesteswereld van de Javaans-Surinaamse cultuur. De man is ook veroordeeld voor een poging tot ontucht met een 13-jarig meisje.

Zowel de verdachte als de slachtoffers hebben verklaard dat zij geloven in het bestaan van boze geesten en in 'medicijnmannen' die in staat zijn die geesten te verdrijven. De man zei dat hij de veronderstelde ziekten van de vrouwen kon genezen. Door seksuele handelingen bij hen te verrichten zou hij de geesten die voor de ziekten verantwoordelijk zouden zijn kunnen verjagen. Hij verkrachtte de vrouwen vorig jaar meermalen en op verschillende manieren in zijn woonplaats Deurne.

De rechtbank in Den Bosch rekent de man zwaar aan dat hij het geloof in magische krachten heeft misbruikt om zijn slachtoffers zover te krijgen dat zij voldeden aan zijn seksuele verlangens. Door zich voor te doen als medicijnman met bijzondere gaven zou hij psychische dwang op zijn slachtoffers hebben uitgeoefend.