Ware liefde helpt tegen slippertjes

Echte liefde bestaat en maakt ons blind voor de avances van anderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië. Dat zorgt voor een sterkere band tussen twee partners, wat weer goed is voor het opvoeden van kinderen.

Mensen zijn normaal gesproken geneigd te kiezen voor winst die ze op korte termijn kunnen halen, zoals een eenmalig slippertje alleen voor de seks. Lange termijn belangen vinden mensen meestal minder belangrijk, aldus de onderzoekers. Belangen op de lange termijn verliest de mens nogal eens uit het oog. Maar in de liefde gaat dat niet op. De onderzoekers deden een proef met zestig studenten die gemiddeld drie jaar een vaste relatie hadden. De deelnemers kregen een foto te zien van een onbekend persoon die ze erg aantrekkelijk vonden. Daarna werden ze verdeeld in een groep die een stuk moest schrijven over de liefde voor hun partner en een groep die over een willekeurig onderwerp schreef. Daarbij werd getest hoe vaak de deelnemers van de verschillende groepen aan de aantrekkelijke persoon terugdachten.

En wat blijkt, bij mensen die dachten aan de laatste keer dat ze echte liefde voelden voor hun partner, flitst de aantrekkelijke onbekende persoon veel minder vaak door het hoofd. Waarmee volgens de onderzoekers is aangetoond dat echte liefde ons blind maakt voor anderen. Deze bescherming tegen de verleiding van een slippertje zorgt ervoor dat partners bij elkaar blijven.