Merkel spreekt Knesset in het Duits toe

De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt vandaag de Israëlische Knesset in Jeruzalem toe. Dat zal ze doen in haar eigen moedertaal. Daarom blijven minstens vijf (rechtse) parlementariërs van het 120 leden tellende parlement weg bij de toespraak. Het vijftal wil niet luisteren ''naar de taal die de moordenaars van hun voorouders spraken''.

Merkel is de eerste Duitse bondskanselier en de eerste buitenlandse regeringsleider die een rede houdt in de Knesset. Tot nog toe was dit recht voorbehouden aan staatshoofden. Gisteren vond in Jeruzalem voor het eerst een gemeenschappelijke zitting plaats van de Duitse en Israëlische kabinetten. Deze vergaderingen zullen voortaan jaarlijks worden gehouden.

Gisteren herdacht Merkel ook de slachtoffers van de Holocaust. Op de herdenkingsplek Jad Vaschem legde ze in het bijzijn van de Israëlische premier Olmert een krans neer. Aan de herdenking voor de zes miljoen joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen, namen verder zeven Duitse en zeven Israëlisch ministers deel.