Bouwtekeningen koninklijke schuilkelder openbaar

De bouwtekeningen van een schuilkelder onder Paleis Huis Ten Bosch waren tot voor kort te bezichtigen in het openbare Haags Gemeentearchief. Dat meldt het tijdschrift HP/De Tijd, dat kopieën van de tekeningen heeft afgedrukt.

Het was al bekend dat onder Huis Ten Bosch sinds begin jaren tachtig een schuilkelder ligt die zo'n twee miljoen gulden heeft gekost. Maar hoe die eruit ziet, was nog niet duidelijk.

De kelder onder de tennisvelden van het Haagse paleis meet 34 bij 22 meter. Dikke deuren moeten straling en gifgas buiten houden. Het complex heeft onder meer slaapkamers voor 22 personen, twee kantines, een receptie, een wachtkamer, een ziekenboeg, een stafkamer, drie toiletten met douches, een opslag voor voedsel, een verbindingskamer, een ontsmettingsruimte en een bergplaats voor radioactief besmette kleding.

HP/De Tijd zou de bouwtekeningen hebben gekregen via een hobbyist die uit liefhebberij overblijfselen uit de Koude Oorlogstijd opspoort en op de tekeningen stuitte.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft het tijdschrift volgens de schrijver van het artikel, Mark Traa, 'met klem' verzocht de tekeningen niet te publiceren. "We hebben ze er toch bijgezet, maar niet in posterformaat. Het moet een plaatje bij een praatje zijn en niet omgekeerd. De tekst op de overzichtsfoto is niet te lezen. Een terrorist heeft er niet veel aan."

Het Gemeentearchief geeft toe een fout te hebben gemaakt. "De verschillende diensten van de gemeente dragen om de zoveel tijd een deel van hun archief over. Deze papieren zijn verkeerd opgeborgen", zegt een woordvoerder. De papieren waren hierdoor volgens hem tussen 4 september en 7 december vorig jaar te bezichtigen. "Zo'n fout had niet gemaakt mogen worden."

Na de bouw hadden de tekeningen volgens de woordvoerder 75 jaar lang geheim moeten blijven. Nu zijn ze alsnog in het besloten archief gestopt. In 2057 worden ze vrijgegeven.