Barack Obama wint in drie staten

Icoon AmerikaBarack Obama heeft zoals verwacht de Democratische voorverkiezingen in Nebraska, Washington en Louisiana gewonnen. Door de uitslag hebben Obama en zijn tegenstreefster Hillary Clinton nu bijna even veel gedelegeerden achter zich gekregen. Het is nog zeer onzeker wie van de twee de nominatie van de Democratische Partij zal krijgen.

Bij de Republikeinen gingen Kansas en Louisiana naar Mike Huckabee. Washington telt de komende dag verder. Het is in die staat spannend tussen Huckabee en McCain, de gedoodverfde kandidaat.

Het campagneteam van Obama zette duidelijk in op deze drie staten. Ze hebben er flink wat geld uitgegeven. "Vandaag stonden de stemmers van de westkust tot aan de oostkust en die in het hart van Amerika op en ze zeiden "Ja, we kunnen het" . ...we wonnen in het noorden, we wonnen in het zuiden en we wonnen in de staten er tussenin", zo zei Obama.

Vandaag zijn er verkiezingen in Maine. Naar verwachting zal Hillary Clinton die winnen. Komende dinsdag is het aan de Democraten van Virginia om te kiezen tussen Obama of Clinton.

Uitleg over het hoe en wat van de verkiezingen in Amerika vind je in de special.