Koningin Beatrix 70 jaren oud

Icoon Koningshuis Koningin Beatrix viert vandaag haar zeventigste verjaardag. Dat houdt ze echt privť, met familie en vrienden.†Morgen is het wat grootser feest, in Carrť in Amsterdam.

Samen met prinses Margriet, die deze maand 65 werd, geeft ze een matinee voor genodigden. Studenten van opleidingen voor podiumkunsten treden op voor het koninklijk gezelschap en zijn gasten. Ze storten zich ten overstaan van een tot de nok gevuld Carrť op opera, dans, orkest- en kamermuziek, jazz en elektronische muziek. Nederland krijgt dat zaterdag via televisie te zien: de NOS zendt dan een registratie uit, plus portretten van de jarige zussen (13.30 - 16.52 uur, Nederland 1).

Het is allemaal niet al te uitbundig, deze verjaardag, de vorstin heeft immers nog maar net haar zilveren jubileum achter de rug (2005). Ze trok toen alle provincies door; het leken wel twaalf extra koninginnedagen.

Toch zijn er ook nu verschillende exposities. En geen medium laat de kroonverjaardag van de vorstin deze week ongemoeid; portretten, commentaren en peilingen buitelen over elkaar heen. Dat de monarchie nog stevig in de schoenen staat, dat de jarige geliefd is, het zijn allemaal geen verrassingen. Opmerkelijk was wel de uitkomst van ťťn poll: namelijk dat 69 procent van de Nederlanders helemaal niet meer over het privťleven van de koningin wil weten dan nu bekend is. Het zal het feestvarken als muziek in de oren hebben geklonken, net als haar zoon Willem-Alexander, die zeker met het oog op zijn dochters ook al zo gebrand is op privacy buiten de officiŽle werkzaamheden om.

Felicitaties
In het felicitatieregister (Koninklijkhuis.nl) dat de Rijksvoorlichtingsdienst heeft geopend, kun je de majesteit feliciteren.† Namens het parlement heeft Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet vanmiddag de koningin†gefeliciteerd. Aan het begin van de vergadering prees ze de ''grote inzet'' van de koningin bij de vervulling van haar ambt en haar ''betrokkenheid met de samenleving''. Namens de Kamer is de koningin een bloemenhulde gebracht, zei Verbeet.

Ook CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel bracht†zijn gelukwensen over aan de koningin. Hij zei dat zijn fractie ''op deze feestelijke dag zich nog eens extra bewust is van haar waardering voor het koningshuis''. Namens de PvdA feliciteerde waarnemend fractievoorzitter MariŽtte Hamer de koningin. En VVD-leider Mark Rutte zei donderdag de vorstin een prettige verjaardag toe te wensen. ''En uiteraard alle goeds en heel veel moois in goede gezondheid.''

Wat fractieleider Femke Halsema betreft is kroonprins Willem-Alexander, wanneer die straks zijn moeder opvolgt, de laatste Nederlandse monarch. ''Vererving hoort niet thuis in een moderne democratische rechtsstaat'', zei ze gisteravond op de tv-zender Het Gesprek. GroenLinks is er voorstander van dat er op termijn een door het parlement gekozen president komt. Halsema feliciteert de koningin overigens wel met haar verjaardag. Ze vindt dat zij het binnen haar mandaat goed doet.