Herfkens ontving ten onrechte kwart miljoen

Icoon PolitiekOud-minister Eveline Herfkens heeft ten onrechte meer dan een kwart miljoen dollar van de overheid ontvangen. Dit was toen de voormalig PvdA-bewindsvrouw van 2002 tot en met 2006 werkte voor de Verenigde Naties in New York.

Dat blijkt uit antwoorden die de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking)†afgelopen avond†naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. De bewindslieden stellen dat Herfkens het geld, waarvan de huur voor haar appartement in New York is betaald, niet in ontvangst had mogen nemen. Het departement steekt echter ook de hand in eigen boezem. Het ministerie stelt vast dat het de tegemoetkoming niet had mogen betalen.

Herfkens meldde in een schriftelijke verklaring ''dat ik slechts gevraagd had om logistieke steun van het ministerie bij het vinden van een appartement en verhuizer, en dat betaling daarvan mij vervolgens werd aangeboden, als zijnde conform Nederlands beleid terzake. Mijn omissie was het na te laten voor de acceptatie van deze betaling toestemming van de VN te vragen.'' Ze liet verder weten te betreuren dat ze tegen de VN-regels handelde.

Op dit moment onderzoekt het ministerie van Buitenlandse Zaken of het departement het geld kan terugvorderen van Herfkens. Verder stelt het ministerie een onderzoek in naar andere gevallen waarin geld aan medewerkers van buitenlandse organisaties is overgemaakt.

Op dit moment onvangt Herfkens, die nog steeds bij de VN werkt, van de Nederlandse overheid een vergoeding voor haar Nederlandse pensioenopbouw. Zij krijgt ook een bijdrage in haar pensioen van de VN en zal deze vergoeding aan het eind van haar VN-contract terugbetalen aan Buitenlandse Zaken.