Beurzen onverwachts in de plus

Icoon BeursEen voortzetting van de enorme daling die ook voor vandaag verwacht werd op de Europese beurzen is vooralsnog uitgebleven. Een aantal Europese graadmeters staat nu, ruim drie uur na de opening, in de plus. Vermoed wordt dat de daling tot stilstand gebracht is door geruchten over een renteverlaging van de centrale banken.

Vannacht sloot de Nikkei-index 5,7 procent lager, na een dag vol verliezen op alle grote Aziatische beurzen. Vlak na de opening vanochtend om 9 uur gingen alle Europese beurzen ook hard onderuit, zoals verwacht werd. De Amsterdamse AEX noteerde op het dieptepunt 401.56, 5 procent lager dan de slotkoers van 422.45 gistermiddag. Daarna krabbelde hij echter weer snel op. De koers van 12.18 uur was 426.33, een procent boven de slotkoers van gisteren.

Zoals gezegd, ging vanochtend het gerucht rond dat de centrale banken een gezamenlijke renteverlaging willen doorvoeren om de onrust op de financiŽle markten tegen te gaan. De Amerikaanse Federal Reserve zou de rente vanmiddag zelfs met 75 tot 100 basispunten willen verlagen. Wat er van de geruchten waar is, is nog niet bekend. Of de koers op peil blijft, is moeilijk te voorspellen.

De koersen zijn onder andere hier te volgen.