Vegetariërs: vrijdag verplicht vleesvrij

Icoon OpmerkelijkDe Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) heeft een nieuw plan om de vleesconsumtie in Nederland terug te dringen. Ze willen dat overheidskantines voortaan geen vlees of vis meer serveren op vrijdag. Op deze manier wordt volgens hen het leven van minstens 40.000 dieren gespaard.

Uit onderzoek van de NVB blijkt dat in de meeste kantines van overheidsinstellingen wel vegetarische maaltijden te krijgen zijn: meer dan 90 procent biedt vegetarische alternatieven. NVB-directeur Vibeke Helder vindt deze keuze echter niet genoeg. Volgens haar is het nodig om één dag in de week aan te wijzen waarop het verboden is om vlees te verkopen. "Om dierenleed terug te dringen en het milieu te sparen," aldus Helder.

Volgens de NVB zijn in overheidskantines gemiddeld 5 à 10 gerechten vegetarisch. In 47 procent van de kantines is er elke dag een vlees- en visloze warme maaltijd te krijgen. Ook niet-vegetariërs zouden hier graag gebruik van maken. In organisaties waar veel allochtonen werken, is het aanbod meestal gevarieerder, wellicht omdat vegetarische maaltijden per definitie ook halal zijn, terwijl dat voor maaltijden met vlees meestal niet geldt.