Politie soepel met aangiften om Koranfilm

Icoon Politie De politie is geadviseerd soepel om te gaan met aangiften naar aanleiding van de Koranfilm waar politicus Geert Wilders aan werkt. Agenten moeten aangiften ook opnemen als er niet evident sprake is van een strafbaar feit al was het maar om klagers de gelegenheid te bieden ''stoom af te blazen''.

Directeur Bert Poelert van het Landelijk Expertisecentrum Diversiteit (LECD) heeft dat deze week geschreven in een e-mail aan alle korpschefs. Poelert wijst de politiekorpsen daarmee op een bestaande richtlijn van het Openbaar Ministerie over de aanpak van discriminatie. Dat zei een woordvoerder van het Nederlands Politie Instituutávandaag naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad. Het LECD verwachtádat naar aanleiding van de filmá''velen'' aangifte zullen doen van belediging of discriminatie.

Minister-president Jan Peter Balkenendeáomschreef gisterenáde kwestie rond de Wilders-film als een ''forse'' crisis. Dat de film internationale aandacht trekt, maakt de zaak volgens de premier extra gecompliceerd.

Submitter:  Bron: ANP / NRC