'VS gooiden hele woonwijken plat'

Icoon OorlogDe Amerikaanse strijdkrachten in Irak hebben gisteren ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad volgens plaatselijke notabelen 'afgrijselijke misdaden' gepleegd. Ze hebben in de streek van het dorp Arab Jabour met hevige bombardementen hele woonwijken platgegooid.

Dit meldde vandaag de Raad van Ulema's, een raad van gezaghebbende soennitische geestelijken, die sprak van vele doden en gewonden. Getroffen werden volgens de raad woonwijken en geen militaire posten van al-Qaeda, zoals de Amerikanen beweren.

''De Verenigde Staten moeten de consequenties van deze agressie dragen en de internationale gemeenschap en de Arabische Liga moeten hun stilzwijgen verbreken tegenover diegenen die dit soort misdaden plegen'', beklemtoonde de raad.

Gisteren meldden de Amerikaanse strijdkrachten in korte tijd meer dan 20.000 kilo bommen op veertig verschillende doelen even ten zuiden van Bagdad te hebben afgeworpen. Doelwit van het bommentapijt was volgens de Amerikanen een reeks schuilplaatsen van het terroristisch netwerk al-Qaeda.

Het ging volgens de Amerikaanse majoor Alayne Conway om een van de grootste luchtaanvallen sinds de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 begon. Alleen al in de eerste tien minuten van de aanval vielen er 38 bommen op Arab Jabour volgens Conway. De luchtaanvallen gingen vooraf aan een aanval met grondtroepen in dezelfde streek van overwegend soennitische landbouwers.