Hoge straffen Belgische moslimextremisten

Icoon TerrorismeDe Belgische rechtbank heeft gisteren hoge straffen opgelegd aan een groep extremistische moslims die in 2005 de tot de islam bekeerde Belgische Muriel Degauque als zelfmoordterroriste naar Irak stuurden. De 38-jarige vrouw werd de eerste Europese die een zelfmoordoperatie uitvoerde.

Bij de aanslag kwam alleen Degauque om het leven toen ze zich ten noorden van Bagdad met haar auto te pletter reed tegen een Amerikaans konvooi. Vermoedelijk omdat de bommen te vlug ontploften, vielen er verder alleen lichtgewonden. Een dag later werd haar man Issam Goris samen met vijf strijdmakkers neergeschoten door de Amerikaanse troepen toen ook zij zich klaarmaakten een aanslag te plegen.

Kopstuk van de Belgische bende die de vrouw naar Irak stuurde, de Belgische Tunesiër Bilal Soughir (33), kreeg 10 jaar cel. De rechter oordeelde verder dat de man eigenlijk zijn identiteit behoort te worden ontnomen. ''U heeft al heel uw leven geen enkel respect voor wetten en regels. De enige regels waar u zich streng aan houdt, zijn de religieuze regels van uw godsdienst. U zweert geen enkele van uw radicale ideeën af. U bent aartsgevaarlijk. De Belgische staat heeft lang genoeg geduld met u gehad. In uw geval zou men moeten overwegen uw nationaliteit weer af te nemen.''

Daarmee gaf de rechter feitelijk een boodschap aan de politiek. In het Belgische parlement wordt al jaren vruchteloos gediscussieerd over het weer afnemen van de nationaliteit van terroristen.

De advocaten van de verdachten zeiden dat hun cliënten in Irak gingen vechten als vrijheidsstrijders. De rechter veegde het argument resoluut van tafel: ''Alles wat ze deden, gaat in tegen de regels van het internationale recht.''

Bilal was de enige die onmiddellijk naar de cel moest. De andere vijf werden niet meteen aangehouden en gaan waarschijnlijk in beroep.