Oud-minister Herfkens kreeg tonnen steun
Zo kreeg de voormalige minister van Ontwikkelingssamenwerking drie jaar lang 7.000 dollar per maand van het ministerie van Buitenlandse Zaken als vergoeding voor haar woonlasten. Dit kwam bovenop haar toch niet misselijke VN-salaris van 18.000 dollar bruto per maand. Ze woonde in een chique appartement in Manhattan op loopafstand van haar werk. Ook werden tot twee keer toe haar verhuiskosten door de Nederlandse staat betaald.
Volgens Vrij Nederland is dat in strijd met de regels van de VN waarin staat dat werknemers geen giften mogen aannemen. Ook niet van regeringen. De baas van Herfkens bij de VN was overigens haar partijgenoot Ad Melkert.
Herfkens wilde op een gegeven moment ook een Amerikaanse verblijfsvergunning, maar daarvoor moet haar arbeidscontract worden aangepast. Ze kwam met een lijstje eisen: behoud van haar gold pass (een kaartje om de nek dat je interne plaats in de interne hiërarchie weerspiegelt) en ze wilde business class blijven vliegen, ook op vluchten korter dan negen uur. Tot slot wilde ze haar officiële titel behouden: 'Secretary General’s Executive Coordinator'.
Uiteindelijk is er over haar eisen zo een hoge ruzie ontstaan dat Herfkens nu thuis zit in haar nieuwe woonplaats bij Washington. Zonder salaris en zonder verblijfsvergunning.
Een anonieme ambtenaar op het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking laat in Vrij Nederland weten geen goed woord over te hebben voor de handelwijze van Herfkens: ''Als Rwanda zoiets doet, schreeuwen we corruptie. Ook bij iemand als Wolfowitz vinden we iedere misstap schandalig en hypocriet, omdat juist hij corruptie boven aan de agenda van de Wereldbank zette.''
-
Link: artikel in Vrij Nederland
Update 15.45 uur
De VVD, de SP en het CDA willen opheldering over de huurvergoeding die Herfkens heeft gekregen tijdens haar dienstverband bij de VN.
Herfkens kreeg tussen oktober 2002 en januari 2006 in totaal 280.000 dollar vergoeding voor haar huisvestingskosten. Volgens Herfkens is dit gebruikelijk beleid van Buitenlandse Zaken. Het CDA wil weten wat de afspraken zijn van het ministerie met uitgezonden Nederlanders. Ook wil de partij weten of dit meer uitgezonden Nederlanders betreft.