'Windows niet opgedrongen'

Icoon DigitalDe staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk meent dat consumenten bij de aankoop van een pc in alle vrijheid kunnen kiezen voor het gewenste besturingssysteem. De kritiek van de Consumentenbond en de Socialistische Partij, dat het besturingssysteem Windows van het bedrijf Microsoft door de strot van pc-kopers wordt geduwd, verwerpt hij.

Middels een brief reageert PvdA-er Heemskerk op kamervragen van SP-er Arda Gerkens. "Dat pc's in Nederland over het algemeen met Windows worden aangeboden is voornamelijk het gevolg van marktvraag. Ofschoon op een beperktere schaal, zijn pc's met andere besturingssystemen - dan wel zonder besturingssysteem - echter wel verkrijgbaar", aldus de staatssecretaris.

Geen mogelijkheid tot ruilen
Heemskerk vindt dat aanbieders van personal computers zelf mogen bepalen of, en zo ja, welk besturingssyteem ze op hun producten gooien. Het is aan de koper om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van het gewenste besturingssyteem. Dat de consument niet altijd het recht heeft op restutie van het besturingssyteem, vindt hij geen probleem. "Het staat de verkoper vrij om uitsluitend pc's inclusief Windows aan te bieden. De verkoper zal derhalve niet altijd gehouden zijn om alleen het besturingssysteem terug te nemen."

De consumentenbond en Gerkens ergeren zich vooral aan de afwezigheid van het recht tot ruilen. In een reactie zegt de SP-er: "Deze tekst komt duidelijk uit de koker van de NMa", refererend aan de recente aankondiging van de Nederlandse kartelwaakhond om in 2008 gťťn onderzoek te doen naar marktverstoringen in de ICT-sector.

Gerkens: "Dit vraagt om nadere agendering. Ik neem hier geen genoegen mee en zal zo snel mogelijk een nieuw debat aanvragen. Natuurlijk is het monopolie van Microsoft Windows slecht voor de markt en de consument. Het is toch frappant dat de SP moet pleiten voor meer marktwerking?!"

Met dank aan Glacier voor de submit.