Olieprijs doorbreekt 100 dollar-grens

Icoon EconomieEen vat ruwe olie is zojuist even op het recordbedrag van 100 dollar per vat (159 liter) gekomen. Dat is het hoogste niveau sinds de start van de handel in New York in 1983. Het gaat dan om de Texaanse ruwe olie. Daarmee is het record van ruim 99 dollar van november 2007 gebroken en is ook een psychologische grens overschreden. De prijs schoot overigens meteen weer iets onder de 100 dollar. In Londen heeft een vat olie van de Noordzeesoort Brent nog niet de 100 dollar bereikt.

De olieprijs steeg vandaag met meer dan vier procent vanwege de verwachting daling van de Amerikaanse voorraad olie. Daarnaast zijn er spanningen in Nigeria. Daar zijn gisteren twaalf mensen om het leven gekomen in Port Harcourt, een olierijk gebied. Vanwege gewelddadigheden is inmiddels al een dagelijkse productie van 500.000 vaten ingesloten.

Volgens sommigen heeft de productie van olie het plafond bereikt, maar dit is officieel niet bewezen. Er wordt zelfs gesproken over het zogenaamde 'Peak Oil' scenario. Peak Oil wordt gezien als het einde van het eerste deel van het olietijdperk: dat van goedkope, overvloedig beschikbare energie en een immer stijgende economische groei. Maar ook dit is slechts een theorie waar mensen die van conspiracy theoriën houden graag over praten. Het is nog niet bewezen dat het al zover is.

De hoge olieprijs heeft gevolgen voor de benzineprijs. Al wordt een deel in Europa ook gecompenseerd door de lage dollarkoers.


Een vat kostte even 100 dollar