Einde project 'Huis van de islam' in zicht

Het met veel tam tam aangekondigde plan om een Huis voor de 'Dialoog met de islam' te bouwen in Amsterdam, lijkt uit te doven als een nachtkaars. Vorig jaar gaf de Amsterdamse gemeenteraad 400.000 euro subsidie voor de stichting Marhaba die het instituut mogelijk moest maken.

Nu is de Amsterdamse raad het echter beu. De gehele raad vindt de plannen van Marhaba onvoldoende en wil er geen geld meer voor uittrekken. CDA, VVD en SP waren vorig jaar sowieso al tegen, vanwege het religieuze karakter ervan.

Nu hebben ook de collegepartijen PvdA en GroenLinks er geen vertrouwen meer in. ''We zien het niet meer zitten,'' aldus PvdA-fractievoorzitter Manon van der Garde. ''Als er geen goed plan ligt, kun je geen geld meer geven,'' zegt GroenLinks-fractievoorzitter Judith Sargentini.

Marhaba heeft al vier ton subsidie gehad, terwijl nog eens vier ton is toegezegd. Het bestuur van Marhaba wil niets zeggen en laat weten de bespreking van de plannen donderdag in de gemeenteraad af te wachten.

Kamer
Eind vorig jaar keerde in de Tweede Kamer net als in de Amsterdamse raad VVD, CDA en SP zich tegen het plan, alsmede, maar dat zal niemand verbazen, de PVV van Geert Wilders. Daarmee was dus een Kamermeerderheid tegen. De SP noemde het een cultuurcentrum voor iets van 'Job en zijn vrienden.'

Het initiatief tot het centrum werd in de zomer van 2005 genomen door stadsdeelvoorzitter Hans Luiten (PvdA) van Bos en Lommer.

Stichting Marhaba (Arabisch voor 'welkom') is naar eigen zeggen een 'zuiver seculiere organisatie' die een rol wil gaan spelen in het tegengaan van radicalisering bij islamitische jongeren. Ondanks het seculiere karakter moest Marhaba volgens burgemeester Job Cohen wel degelijk de islam als uitgangspunt centraal stellen in zijn activiteiten.

Debat
In eerdere berichten stond dat de stichting in het centrum onder meer een bibliotheek, een auditorium, een winkel, cursusruimten, een restaurant, een theehuis en expositieruimten voor beginnende schilders wil vestigen. Verder moet het een plek worden voor debat en discussie tussen moslims en niet-moslims en een kenniscentrum voor de islamitische cultuur.

Het eerste bestuur van de stichting werd gevormd door onder meer de prominente PvdA'ers Haci Karacaer (voorzitter), Ahmed Marcouch en Felix Rottenberg. Maar inmiddels zijn er al meerdere wisselingen van de wacht geweest. Dit weekeinde werd bekend dat bestuursvoorzitter Yasmine Allas is opgestapt en dat directeur Soheila Najand zich beraadt op haar positie.